Wie is Emma?

Een foto van Emma Coppieters tijdens haar reis naar Peru in februari 2019

Mijn levensmotto is: “You cannot find peace by avoiding life”. Deze zin uit mijn favoriete film The Hours geeft mijn levenshouding treffend weer: ik wil het leven ten volle leven. Oog hebben voor al het mooie in mijzelf en in de mensen en wereld om mij heen. En ook: niet wegkijken van het lelijke! Geboren op 2 oktober 1963 ben ik als weegschaal een geboren bemiddelaar en vredestichter. Ik heb moeten leren dat de confrontatie aangaan bijzonder waardevol kan zijn. Het verdiept en verrijkt en ik heb ontdekt dat “dingen aangaan” voor mij leidt tot werkelijke vrijheid van keuze en autonomie.

Helder Als ik aan mensen vraag om mij in kernwoorden te beschrijven, hoor ik opvallend vaak het woord “helder”, naast “open” “warm” en “humor”. Ik zie snel de lijn in een verhaal en weet dat helder te verwoorden. Zowel in een gesprek als in geschreven tekst. Ik beschouw het als mijn kernkwaliteit.

Contact Contact, wérkelijk contact, is voor mij van net zo wezenlijk belang als eten en drinken. En ik kan alleen oprecht in contact zijn met de ander, als ik in contact ben met mijzelf. Door mijn groot inlevingsvermogen dreef ik vroeger nog wel eens bij mezelf vandaan. Nu kan ik deze kracht inzetten ten dienste van de ander zonder mijzelf te verliezen.

Zijn Zoals ieder mens heb ook ik zo mijn krassen opgelopen in het leven. Verschillende dierbaren – sommigen nog jong – heb ik moeten loslaten in de dood waaronder mijn chronisch zieke moeder die slechts zeventig jaar mocht worden. Een onverwachte scheiding, een partner met posttraumatisch stresssyndroom. Hiermee leren zíjn, dat is waar het voor mij om gaat in het leven. Net als met positieve ervaringen. Narigheid niet wegstoppen of “een plekje geven” zoals ik mensen vaak hoor zeggen, maar het leven laten golven en zelf surfen op die golven. Ik ben het gelukkigst als dat lukt.

Omslag Na mijn afgeronde studie Geschiedenis begon ik mijn werkende bestaan in 1992 als bedrijfsredacteur bij het toenmalige ministerie van Verkeer en Waterstaat. Twintig jaar later en diverse communicatie- en HRM-functies bij de rijksoverheid verder, begon het te kriebelen. Collega’s, leidinggevenden en medewerkers wezen mij steeds weer op mijn coachingstalent. Ik begon te dromen over een eigen praktijk als coach met daarnaast een bestaan als zelfstandig tekstschrijver en communicatieadviseur. Ik ben mijn coachingsvaardigheden in diverse opleidingen en trainingen aan gaan scherpen en startte begin 2015 met mijn eigen bedrijf.

Diploma’s Ik ben gediplomeerd coach en trainer. Mijn opleiding heb ik gevolgd aan de Academie voor Innovatief Trainen in Arnhem. Ik ben daarnaast geschoold in de Transactionele Analyse bij Phoenix Opleidingen in Utrecht alwaar ik het internationale TA 101-certificaat heb behaald. Vervolgens heb ik de basisopleiding Familieopstellingen met succes afgerond bij Jasper Jobse, inclusief certificaat. Het voert te ver om alle andere trainingen en workshops hier te noemen, maar wel noem ik de Intensieve training voor interne begeleiders die ik ik in 2013 heb gevolgd bij Angelique van Hest van Human Potential Development. Deze gaf voor mij namelijk de doorslag in mijn keuze voor het zelfstandig ondernemerschap.

Ik woon samen met mijn vrouw en tienerzoon aan de rand van het bos in Arnhem Noord, pal tegenover dierentuin Burgers’ Zoo. In mijn vrije tijd geniet ik van koken, moderne kunst, politiek en muziek. En oh ja, voor ik het vergeet: ik heb een opmerkelijke voorliefde voor pinguïns.

Warme groet,

Emma

Als toetje hierbij een lied en video van Wende Snijders. Mijn lijflied.