Naamswijziging

Nieuwe naam: van Ingrid naar Emma Coppieters

“Ik ken geen Emma Coppieters, maar wel een Ingrid met die achternaam. Ben jij dat?” Een regelmatig terugkerende vraag sinds ik begin 2019 mijn voornaam heb veranderd. Nagenoeg mijn hele zakelijke netwerk kent mij natuurlijk als de Ingrid Coppieters die ik sinds mijn geboorte was. “Waar begin je aan?”, is een andere veelgehoorde vraag sinds ik begin 2019 mijn nieuwe roepnaam Emma ging voeren. “Straks ben je niet meer te vinden!” En toch, en toch. Voor mij is het belangrijk om bij mijn diepste naam genoemd te worden. Ook in de zakelijke context. Hieronder licht ik de achtergrond van mijn naamsverandering  toe.

55 jaar Ingrid Coppieters

Tot mijn 55ste ging ik door het leven als Ingrid Coppieters. Een mooie naam, niks mis mee om vernoemd te zijn naar de prachtige Zweedse actrice Ingrid Bergman! Toch voelde deze naam op een gegeven moment niet meer helemaal passend. Alsof ie té veel alleen de rationele kant in mij opriep, terwijl ik ook een heel intuïtieve, gevoelige kant heb.

Waarom dan nu ineens Emma Coppieters?

In september 2018 werd mij tijdens een meditatie aan het begin van een trainingsdag gevraagd om mijn naam drie keer in mezelf te laten klinken. Tot  mijn stomme verbazing kwam er tot drie keer toe Emma langs in plaats van Ingrid. Deze ervaring heb ik laten bezinken. Emma refereert aan mijn tweede doopnaam, mijn geliefde peettante heette Emmy en mijn overgrootmoeder Emmerantia. De naam Emma klinkt mij ook zachter en ronder in de oren dan Ingrid.

Een naam als een favoriete jas

Nadat ik mensen in mijn directe omgeving vroeg om mij Emma te gaan noemen, ontdekte ik dat het een naam is die me past als een oude, comfortabele jas. En dus veranderde Ingrid langzaam maar zeker in Emma Coppieters, waarmee ik meer mezelf werd dan ooit. Nu is het de tijd om Emma als voernaam te gebruiken in mijn zakelijke netwerk en ook mijn bedrijfsnaam aan te passen: Emma Coppieters Communicatie & Coaching. Bereikbaar via info@emmacoppieters.nl .Telefoonnummer is onveranderd: 0653146852.

Voor wie ik liefheb, wil ik heten

Terugkijkend op het proces van mijn naamsverandering stuit ik op de prachtige woorden van dichteres Neeltje Maria Min:

Mijn moeder is mijn naam vergeten,
mijn kind weet nog niet hoe ik heet.
Hoe moet ik mij geborgen weten?

Noem mij, bevestig mijn bestaan,
laat mijn naam zijn als een keten.
Noem mij, noem mij, spreek mij aan,
o, noem mij bij mijn diepste naam.

Voor wie ik liefheb, wil ik heten.

En ja, mijn diepste naam is Emma Coppieters.