Portfolio

Mijn ervaring ligt primair binnen de non-profit sector. Ik verricht communicatieadvieswerk op senior-niveau voor ministeries, uitvoeringsorganisaties en inspectiediensten. Daarnaast redigeer en schrijf ik teksten voor beleidsministeries, uitvoeringsorganisaties, belangenorganisaties op het gebied van hulpverlening bij seksueel misbruik en voor individuele opdrachtgevers.  Een greep uit mijn opdrachten:

2019 – heden Senior communicatieadviseur a.i. bij Bureau Inspectieraad

2020 Redigeren concept  KNMI Meerjarig Strategisch Plan 2025  

2017 – 2019  Adviseur interne verandercommunicatie a.i. bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Onder meer initiatiefnemer en projectleider van Parade NVWA, een interactief evenement voor, door en met de medewerkers van de NVWA (in januari 2018 c.a. 1400 aanwezigen, in januari 2019 c.a.1600.)

2017 Eindredacteur van het boek Dorp in de Stad. Haagse verhalen uit de Heesterbuurt door Esther van der Wegen.

2017 Tekstadvies en -redactie nieuwe flyer Vereniging Palliatieve Terminale Zorg  Arnhem (op vrijwillige basis).

2017 Artikel bij gelegenheid van de opening van het Academisch Jaar voor het intranet van het ministerie van Infrastructuur en Milieu cq Infrastructuur en Waterstaat.

2016  Future Life Research. Schrijven van blogs voor de sites www.Deugdeninbedrijf.nl en www.Mijndeugden.nl, sinds 2019: MooierMens.app (doorlopende opdracht).

2016  Publicatie van het managementboek  “De Transitie. Succesfactoren, managementlessen en conclusies uit de opheffing van Dienst Landelijk Gebied”. Samen geschreven met Hadewych Jansen op de Haar en Diana van der SteltHet boek is relevant voor iedereen die te maken heeft met een (dreigend) faillissement, grote afslankoperaties of andere reorganisaties: managers, medewerkers, medezeggenschap en adviseurs.  Verkrijgbaar via managementboek.nl, bol.com en direct bij de uitgever Van Haren

Paul de Krom, CEO en voorzitter van de Raad van Bestuur van TNO zegt hierover op Twitter:

“Leerzame kost voor veranderingstrajecten in de publieke sector.”

2016 Tekstadvies over het boek Partners in beeld van Ivonne Meeuwsen. Publicatie op 9 april 2016.

2015 Schrijven van een concept kernboodschap voor het directoraat-generaal Bereikbaarheid van het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM). Opdracht van de directie Communicatie.

2015 Onderzoek verrichten voor, afnemen van interviews en schrijven van een rapportage voor het project “Met de kennis van morgen” van de directie Kennis, Innovatie en Strategie van het ministerie van IenM. Met als doel het dichter bij elkaar brengen van de academische wereld en die van beleid.

2015  Redigeren van een boekje ter afsluiting van het verandertraject van het directoraat-generaal Milieu van het ministerie van IenM.

Judith Post van DG Milieu zegt hierover:

“Emma heeft voortvarend de (eind)redactie opgepakt van het boekje DGMI-nu, gewoon doen. In goed overleg heeft ze interviews ingekort, titels voorgesteld, en de teksten gestructureerd. Resultaat: De verhalen lopen als een trein, de quotes springen eruit en het taalgebruik is verzorgd. Ik ben blij met het resultaat, en met de prettige samenwerking!”

2015  Redactie&Co.  Schrijven, redigeren en eindredactie van “Waardevol Werken, Koers directie Bedrijfsvoering 2015 – 2020 van de Directie Bedrijfsvoering van het ministerie van Economische Zaken.

Esther van Well, senior communicatieadviseur zegt hierover:

“Emma heeft voor mij een tekst geschreven op een manier die zijn weerga niet kent. Er was erg weinig tijd en ze moest meteen beginnen, het onderwerp was complex, en de neuzen stonden écht nog niet allemaal dezelfde kant op. Op de haar kenmerkende opgeruimde wijze deed Emma de intake: stelde de juiste vragen en werkte zo alvast aan de relatie. Ze kreeg de kern scherp en concludeerde: dit is écht wat voor mij, ik heb gewoon zin hier mijn tanden in te zetten.
En zo ging het dan ook: alsof het haar liefste hobby was stortte Emma zich op de tekst, met een prachtig resultaat. Dat ze op tijd leverde, dat ze de suggesties op het 1e concept goed wist te verwerken, en dat de samenwerking prettig verliep; sprak al bijna voor zich. Mooi ook om te zien hoe ze energie brengt in een tekst: van formeel en (zeer) abstract naar een levendige tekst waarvan de woorden mensen aanspreken.
Kortom: ik beveel Emma van harte aan als tekstschrijver.”

2015 Ivonne Meeuwsen. Proeflezen en eindredactie boek “Jeugdzorg en seksueel misbruik. Gemengde leefgroepen ja of nee”.

“Ik kan Emma van harte aanbevelen. Haar commentaren en verbeteringen zijn ‘spot on’, mijn boek is er echt beter van geworden. Een betere eindredactie kan ik me niet wensen.Het gehele commentaar van Ivonne lees je hier.

2013-2015 Ministerie van Economische Zaken. Redactiewerk: o.a.: speeches, speaking notes voor toespraken.

2013-2014 Stichting VrouwenPlatform Kerkelijk Kindermisbruik (VPKK). Redactie en advies: o.a. persberichten, nieuwsbrieven.

2012 Stichting Koepel Landelijk Overleg Kerkelijk Kindermisbruik (KLOKK). Algemeen tekstadvies.

2009-2015 Dienst Landelijk Gebied (DLG)

Redactiewerk voor DLG: o.a blogs, nieuwsberichten, interviews, factsheets, diverse long copy, corporate changestory (Ambitie in UItvoering. Het verhaal), beleidsnotities, (voorgenomen) organisatiebesluiten.

Communicatieadvies voor DLG: Ontwikkelen en vormgeven nieuw algemeen communicatiebeleid, communicatieadvies binnen de veranderprogramma’s Ambitie in Uitvoering, de Transitie en DLG’ers op weg naar 2015; interne communicatie opzetten rond in- en uitvoering Van Werk Naar Werk-beleid; ontwikkelen Public Affairs beleid.

Emma legt vanuit haar authentieke zelf het warme contact binnen de organisatie, zonder daarbij het zakelijke contact uit het oog te verliezen. Edo Dijkman, gebiedsdirecteur bij DLG, 2014

Emma is snel en scherp in de analyse, komt tot de juiste actie, geeft verstandige adviezen en levert snel resultaat. Ze pakt de essentie en weet die goed en helder te formuleren. Peter Heij, algemeen directeur bij DLG, 2011

1992-2008 Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Redactiewerk: nieuwsverhalen, speeches voor politieke en ambtelijke top, korte berichten, interviews, columns, redactie begrotingsteksten en aandeel departement in Troonrede. Communicatieadvies: Ontwikkelen en uitvoeren VenW Mediabeleid, vormgeven Corporate Communicatie, vormgeven Arbeidsmarktcommunicatie, adviseren verandercommunicatie.

Klik HIER voor meer informatie over mijn tarieven.